duminică, 26 februarie 2012

Există oare cea mai bună prietenă?


La această întrebare pot să răspund foarte ușor:
- Probabil  există!!!


Dacă sunteți nedumeriți, și apare întrebarea ,, De ce? "
      Răspund ușor fără mustrări de conștiință. Recent am înțeles, o prietenă, una, cea mai bună, nu poate să existe. Deoarece legea universului de fiecare dată îți indică viceversa unei prietenii adevărate. Apar o mie și una de situații cînd te simți fustrată, trădată și cel mai rău umilită de persoana pentru care porți o afecțiune deosebită. Din careva motive: fie invidia, fie caracterul dificil, lipsa bunurilor proprii, insuficiența de atenție sau chiar preocupare exagerată față de propria persoană și interesele personale, cea mai bună a ta prietenă ,,te vinde'' fară milă.
    Ca să înțelegem întreg proces al fustrării interioare provocate de această întrebare cu o varietate nelimitată de răspunsuri. Este necesar să vedem cum ne explică dicționarul sensul cuvîntului Prieten:  Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune. 

       Ar fi această explicație suficientă pentru tainica legătură între două prietene? Am senzația că se ascunde încă ceva,mult mai important, de exemplu: responsabilitatea față de prietenie, investiția de timp, emoțiile pozitive, răbdarea, toleranța, binevoința, sinceritatea, etc. Enumerînd aceste componente ale ,, afecțiunii deosebite'' față de cea mai bună prietenă, apare altă întrebare: De ce nu ne purtăm cu toată lumea din jurul nostru așa? Evident, ne este mai ușor să fim în corelație directă cu o singură persoană, să menținem o interdependență pentru care ne sacrificăm și așteptăm aceleași manifestări, ne așteptăm la reciprocitate.
        Reciprocitatea - o normalitate dictată nu doar de codul bunelor maniere, dar și de funcționalitatea structurii personalitații la baza căreia se ascunde egoul. 
        Iată și am ajuns la termenul cheie  Egoul, el este de vină în ruinarea unei relații aparent statornice din cauza duratei și efortului depus pentru a o menține. Atunci cînd așa zisul egou simte că  pierde de sub control persoana care îl crede, îl aude, îl ascultă, se include panica,totul începe să se topească ca un castel de nisip spălat de valurile mării.     
     Egoul atacă cu  toate armele, ca să-și mențină confortul care-i venea de la acea persoană, fără a se gîndi la binele ei. Apoi observă că valurile au spălat tot malul, și deja nu se mai poate găsi nici locul unde a fost construit acel castel de nisip, totul este nivelat.
   Atunci avem de ales să învățăm din greșelile proprii și să construim un alt castel de nisip cu o fortificație puternică, ca să nu mai fie spălat nici de cel mai mare val. Să fim la distanță și cînd se va cere prezența noastră să menținem fortificațiile să alergăm cu sufletul curat. Iată asta, e o relație sinceră întemeiată pe cele mai nobile stări sufletești de lungă durată.
    Cu parere de rău în majoritatea cazurilor, alegem să  rămînem în singurătate, învinuim locul ales pentru cosntrucție,  calitatea nisipului, valurile prea mari, etc. Pîna înțelegem că tainica legtaură între două prietene se prinde pe sinceritate, empatie, acceptare, și obligatoriu o lume interioară pozitivă. 
     Dacă hotărăști să-i oferi ceva  ,,cei mai bune prietene'' te rog să o faci din suflet, fără interes, fără a aștepta reciprocitatea dictată de sistemul egoist, ce stă la baza unei personalitați. Păstrează bunul simț în jurul tău, nu fi egoistă,cadonează zîmbet, buna dispoziție din suflet, fără a aștepta ceva în schimb. Și atunci probabil se va construi un castel de piatră pe un munte, rezistent la toate calamitățile caracterilor dificile.
          Am încercat să explic de ce probabil există o prietenie adevărată între două femei,  pentru că mă daore cînd văd ceartă, neînțelegere, invidie și cel mai mult ipocrizie.

       Voi cele care sunteți gata să vă iscăliți pentru cea mai bună a voastră prietenă, vă rog să fiți atente și să analizați bine, sunteți sincere una cu alta, sau o faceți din interes, sau pentru că vă plictisiți și nu aveți cu cine să comunicați?!?
                     
                                Cu drag Eu :)
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu